ORBIT/A

Utstillingen ORBIT/A viser bøker og bokfilmer der lys tematiseres på ulike måter. I serien PRISME er det lyset som kommer ned til oss som er tema, i ORBIT/A rettes blikket utover, mot lyskildene våre, mot universet.

Randi Annie Strand
2. – 19. november 2023
Åpningstider Tors/fre 15 – 18 // lør/søn 12 – 16

Strand har vært interessert i boka som form, som tidsbasert medium, og som sensorisk og metaforisk objekt. Bøkene er laget i høytrykk på et tynt, gjennomskinnelig og porøst papir som slipper gjennom mye lys. Arkene smelter sammen så både tid, rom, form og farge settes i spill og får en flyktig og omskiftelig karakter. 

PRISME serien er inspirert av lysbrytningsfenomenet, og hvordan ulike fargeblandinger opptrer i et gitt materiale. Et likesidet prisme er utgangspunktet for de geometriske figurene som går igjen i arkenes ulike fargeflater. Ordet prisme er  fra gresk, og betyr ”saget i stykker”. Med bokformen settes farger og flater sammen igjen. 

Orbit er det astronomiske begrepet for vårt kretsløp i solsystemet. Orbita er det medisinske begrepet på øyeeplet. Øyet har en linse, likt optikken vi bruker for å kunne se langt ut i universet. I kunsten brukes begrepet iris om et gradert fargeforløp, i medisinske termer er det navnet på regnbuehinnen i øyet.
Strand har vært fascinert av at øyets bestanddeler deler termer med astronomien og vitenskapen, og deler form med kloden vi bor på, med solen og planetene. Hun har brukt sirkelen som motiv for å undersøke hva disse forbindelsene kan gi av assosiasjoner, hva de kan antyde om fysiske lover og våre livsbetingelser. 

Randi Annie Strand (født 1962), er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen, bor og arbeider i Oslo. Hun har hatt mange separatutstillinger og deltatt i en rekke gruppe- og kollektivutstillinger. Har mottatt priser og er innkjøpt av bl.a. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE Kunstmuseum, NordTrøndelag Kunstmuseum, Stanford og Yale University Libraries m.fl.

www.randistrand.no

Hun er også del av kunstnergruppen www.codexpolaris.com hvis formål er å gi synlighet og muligheter for kunstnere som jobber med  bøker. 

Håvard Svendsrud spiller Bach på åpningen.

Fra åpningen

Støttet av: