The Treecreeper

Utstilling med Erik Bromö

Torsdag/fredag: kl. 16-18 // lørdag/søndag: kl. 12-16
Åpning kl. 18-20, fredag 3. mars.

Det har väl aldrig varit mer frestande att flytta in bland trädkronorna? Det har jag sagt förut, men jag menar det lite mer den här gången. Trots det ska man kanske inte ta det bokstavligt.

Hur som helst, när pandemin kom gjorde jag som alla andra och gick ut i skogen. Där fick jag syn på trädkryparen, den lilla musliknande fågeln som systematiskt vandrar uppför varje trädstam i sin jakt efter insekter. Den hade tydligen varit där hela tiden, men jag hade inte sett den. Trädkryparen är en av de vanligaste småfåglarna vi har, men långt ifrån alla har sett den eller vet att den finns. Den tycks aldrig stå stilla och rörelsemönstret är näst intill hypnotiserande. Ett raskt krypande uppåt i en spiral, och när den har nått trädtoppen flyger den till nästa träd. Så håller den på i en till synes oändlig loop.

Så som trädkryparen finkammar trädstammar har jag börjat se närmare på min omgivning. Men jag är medveten om att liknelsen är orättvis. På denna fågel, som ju bara utövar sitt naturliga beteende, projicerar jag mitt eget behov av stillsamma ritualer eller något att ockupera tankarna med i en omtumlande tid.

Erik Bromö (f. 1981 Eskilstuna, Sverige) bor og arbeider i Oslo. Han har en master fra Kunstakademiet i Oslo og en bachelor fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Bromö arbeider i flere teknikker med et figurativt billedspråk som inneholder forenklede former, ornamenter og gjentakelser, samtidig som det kan finnes fortellende innslag. Motivene er ofte hentet fra egne minner eller en slags indre bildebank av personlige erfaringer. Bromö har tidligere stilt ut på blant annet BO (Billedkunstnere i Oslo), Kulturbadet i Sandnessjøen, Høstutstillingen, Low standard og Hjorten Skulpturpark. Arbeidene hans er innkjøpt av Bærum kommune.

Velkommen!