Prosjekt Subjekt

Elin Mack / 2018

Det feministiske installasjonsverket Prosjekt Subjekt består av 40 kroppsavtrykk i full størrelse av 40 kvinner mellom 20 og 97 år, trykket på lakener i formatet 220 x 140 cm. Kvinnene har kommet til Elins atelier, kledd av seg, latt seg dekke med akrylmaling, og gitt sine avtrykk. Trykkene henger samlet, men fritt i rommet, og fremstår som en «kvinnehær».

Verket begynte som et feministisk motsvar til til Yves Kleins berømte verk «Anthropometries», men utviklet seg raskt til et #MeToo-prosjekt, basert på deltagerne/ modellenes historier. Stadig flere kvinner kom på eget initiativ til atelieret for å være med. Bl.a. mange av skuespillerne som sto bak oppropet #stilleføropptak. Elin gikk over til å bruke hudfarger, og til å male/trykke på lakener. Lakenet tjener også som et symbol på den tradisjonelle kvinnerollen, fra fødsel til død. Opphengingen, som klesvask, knytter også an til dette, som en ekstra konseptuell dimensjon til verket. De private performance-aktene i atelieret har vært sterke møter mellom kunstneren og kvinner i alle aldre. Mange beskriver en opplevelse av å uttrykke en kvinnekraft, og av å kunne kle seg naken uten følelsen av å være et objekt. Derav prosjektnavnet. Hvert kvinneportrett kan sees som en personlig ytring, dels fra kunstneren, dels fra kvinnene som velger å blottstille seg.

Arbeidet etter selve trykkeprosessen, der kroppstrykkene løftes opp fra gulvet og samles til en installasjon som en oppreist «hær» av nakne kropper, legemliggjør kraften i prosessen. Det oppstår et stort, stolt og modig opptog, som sier noe om kvinners sårbarhet og styrke.