Fargen fra et plagg

Susanne Roti

30.03 – 09.04.2023

Utstillingen viser broderier og en vegginstallasjon fra Susanne Rotis prosjekt Fargen fra et plagg.

Arbeidet med prosjektet har ledet frem til en metode for å farge garn med overskuddsfarge fra masseproduserte klær. Gjennom en slags reversert fargeprosess, har Roti trukket ut overskuddsfargen fra klesplagg fra kjedebutikker og deretter farget nylongarn med denne fargen. Ideen sprang ut av en nysgjerrighet for hvor mye restfarge det er i klærne våre. Det overskuddsfargede garnet ble en måte å gjøre noe forgjengelig til noe konkret, visuelt og sansbart. Slik retter hun fokuset mot syntetisk fargestoff som brukes i klesindustrien og dets påvirkning på naturen og menneskers helse.

Susanne Roti (f.1984) har en mastergrad i medium- og materialbasert kunst (2022) og en bachelorgrad i klesdesign (2013) fra Kunsthøgskolen i Oslo. Med en konseptuell tilnærming tar hun for seg ulike temaer knyttet til klær og mote.

Arbeidene tar form som veggarbeider, tekstile installasjoner og skulpturer utviklet gjennom utprøvende prosesser innen broderi, tegning og innfarging.

Roti har stilt ut ved visningssteder som BO (Billedkunstnere i Oslo), Tekstilindustrimuseet i Salhus, Akershus Kunstsenter (nå Nitja) og Kunstbanken Hedmark Kunstsenter. Arbeidene hennes er innkjøpt til Oslo kommunes kunstsamling og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.


Utstillingen er støttet av Kulturdirektoratet og Fritt Ord.

Velkommen!